Научете хитрости и тънкости как да ползвате сайта ни тук:

Планински маршрути: намери планински маршрут с marshruti.eu

Полезни съвети и снимки за маршрут Седемте Рилски Езера

Трябва да се види: Седемте Рилски Езера

Нашите полезни съвети за този маршрут: Какво е важно когато отивате на Седемте рилски езера, и особено ако отивате в почивен ден:

  • Тръгнете по-рано. Пътя от София не е дълъг, до изходната точка - паркинга на лифта, стигате за около час и половина. Но при хубаво време и особено в събота и неделя, опашките на лифта са страшни. За да се качим на лифта, чакахме почти час.
  • Горе винаги духа и слънцето е много силно. Ако е лошо времето, гледайте да имате подходящо облекло. Ако пък е хубаво и топло, мажете се със слънцезащитен лосион, носете шапка и въобще пазете се да не изгорите. Аз имам много сериозен тен и не вярвах че ще има слънце от което да успея да изгоря за 3-4 часа. И въпреки това, изгорях, и то през Септември.
  • Ето и най-важния съвет от целия пост за този маршрут: дори при много хубаво и топло време, си НОСЕТЕ дебели и ТОПЛИ дрехи!
  • Опашката на лифта когато се връщахме, бе ужасна. Чакахме над 2 часа!!! докато се качим на лифта - от 17:30 до 19:45. Докато чакахме, за тези два часа, температурата падна от 25 на 12 градуса! И въпреки че имахме топли блузи с дълъг ръкав и планински якета върху тях, се вкочанихме от студ на опашката и след това на лифта.
  • На самата опашка можеше да се видят хора правещи лицеви опори, клякания, бърпита и какво ли не, само и само да се стоплят :)
  • Затова съвета ми към всички вас е: На Седемте Рилски Езера е много хубаво, но не ходете там на официални празници и през почивни дни при хубаво време. Лудница е, върволици от народ, огромен паркинг претъпкан с коли и рейсове, плащаш си и дори тогава няма къде да паркираш и ходиш от колата до лифта 15 минути.
  • Ако все пак се решите да отидете в такъв ден, отидете рано и се върнете още по-рано. Чакането за лифта на връщане след 16:30-17 часа е лудост.

Факти за "Седемте Рилски Езера"

Те са групата езера в България най-много посещавани от туристи. От горе надолу седемте езера носят следните имена: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на река Джерман.

Веригата на езерата е най-дългата и най-живописна група езера в Рила планина. Езерата се намират на различна височина и изглеждат като стъпки, водещи нагоре в планината. Всяко от езерата е наречено с име съобразно формата си. Намират се в Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина, стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като са свързани помежду си чрез малки поточета.

При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади. При тихо и слънчево време, водоскоците са спокойни и бистри, а при буря – тъмни, страшни и разпенени. През зимата замръзват и се покриват със сняг.

Снимки на "Седемте Рилски Езера"

Прикачам много хубави снимки от красотата на езерата, на Рила планина и три панорамни снимки.

Вход в сайта